Nyálamiláz működése


ELMÉLETI ALAPOK

Az amiláz enzim a keményítőt bontja. A bemutatás során azt figyelhetjük meg, hogy a nyálban lévő amiláz enzim semleges közegben, hidegen (0 °C) és 20 °C-on hogyan hat, illetve hogyan hat erősen savas (pH = 1-2) közegben 20 °C-on.

 • A kimutatás lényege:


 • Kis mennyiségű nyálat desztillált vízzel kissé meghígítunk és 3 egyenlő, néhány ml-es adagra osztjuk. Négy kémcsőbe 1 m/m %-os desztillált vizes (közel semleges kémhatású) keményítő-oldatot öntünk. Az egyik kémcsövet olvadó jéggel hűtjük. A többi kémcsövet szobahőmérsékleten hagyjuk. A második és harmadik kémcsőben a kémhatást nem változtatjuk meg, semleges marad. A negyedik kémcsőben néhány csepp tömény sósavval erős savas kémhatást idézünk elő.
  A második kémcső kivételével (ez kezeletlen kontroll marad) mindegyikhez hozzáöntjük az előkészített nyálat, majd öt percig állni hagyjuk az oldatokat.
  Ezután a kémcsövekbe kevés híg Lugol-oldatot cseppentünk. Megfigyelhetjük az amiláz enzim hatását és működését. Amelyik kémcsőben kék színeződést tapasztalunk, a keményítő nem bomlott el, amelyikben nem alakul ki kék szín, abban a keményítő elbomlott. A kontroll kémcsőben nem várunk semmiféle változást - csupán a keményítő Lugol-oldattal történő megkéküléséhez használjuk.

  Tapasztalatok:

  - Az 1. sz. kémcsőben semleges közegben és 0 °C -on az amiláz a keményítőt elbontotta.
  - A 2. sz. kontroll/kezeletlen kémcsőben nem bomlott el a keményítő.
  - A 3. sz. kémcsőben semleges közegben és 20 °C-on a nyál a keményítőt elbontotta.
  - A 4. sz. kémcsőben erősen savas közegben és 20 °C-on a nyál nem bontotta a keményítőt.